- Taxes-Refund -

טופס 161 (החדש) – הודעה על פרישה מהעבודה

החל מ- 1.11.2023 החוק יחייב בשלב הראשון את המעסיק ולאחר מכן את העובד (רק במקרה בו המעסיק הפנה את העובד לפקיד שומה) להודיע על פרישה מהעבודה באמצעות טופס 161 (החדש) ולהגיש את הבקשה לפקיד השומה שבו כל ההתנהלות של התיק ניכויים.

הודעה חדשה רשות שוק ההון הביטוח והחיסכון מתאריך 07.01.2024 ניתן לדווח על עזיבת מקום עבודה באופן מקוון בדיגיטל יאפשר בעת פרישה מהעבודה או יציאה לפנסיה לדווח על יציאה מהעבודה, להחליט מה לעשות עם כספי הפיצויים, לאחזר נתונים , להפיק אישורים מקופת גמל. במקביל המעסיק יקבל את כל הנתונים הלרוונטיים לגביו.
להורדת טופס 161
מערכת דיגיטלית להגשת בקשה באופן מקוון

עצור🖐️ קבל החזר מס מהמדינה!

המדינה חייבת 3.6 מיליארד ₪ שנגבו במיסים עודפים!

חברת WinTax בעלת רישיון, מציעה בדיקת זכאות להחזר מס לשכירים אונליין [ללא עלות] 

ל-8 מכל 10 אזרחים מגיע החזר מס בגובה 8,000 ש"ח בממוצע ישירות אל חשבון הבנק!

בדקו זכאות ב-30 שניות ⭣

בדקו זכאות ב- 30 שניות ⭣

מדריך להגשת בקשה באמצעות טופס 161

 

טופס 161

איך מגישים את הבקשה?

המעסיק

  • המעסיק נדרש להודיע על פרישה באמצעות טופס 161 החדש לפקיד השומה לפי ההנחיות של רשות המיסים.
  • המעסיק נדרש למסור את טופס 161 לפקיד השומה שבו כל ההתנהלות של תיק הניכויים שלו.

העובד

  • על העובד למסור את הטופס לקופת גמל רק במידה והמעסיק סימן בחלק ג.1 שאומר שהעובד לא העביר למעסיק את חלק ב' וסך הסכומים שהופקדו בקופות הגמל לקבה אינו עולה על התקרה ל“רצף קצבה ברירת מחדל“, ובנוסף מעבר לסכומים כאמור, העובד אינו זכאי למענק פרישה נוסף ממשלם שאינו קופת גמל לקצבה.
  • על העובד לפנות לפקיד השומה כדי לאשר את הבקשה רק במידה וחלק ג2 סומן בטופס, במקרה זה העובד לא העביר למעסיק את חלק ב‘ בחלק ג1. ולא התקיימו התנאים המפורטות בג.1.
  • העובד מסר למעסיק את חלק ב' אבל לא התקיימו התנאים המפורטים בחלופה ב' בג.1 – חלק מהתנאים אלו: העובד אינו בעל שליטה במעסיק או קרובו של בעל השליטה במעסיק, במקרה של תשלום מענק פרישה עקב פטירה – הסכומים שהועמדו לטובת השאירים פטורים ממס בהתאם לסעיף 9(7א)(ב) לפקודה ו/או הכספים הצבורים בקופת גמל יועדו למטרת תשלום קצבת שאירים,העובד לא חויב במס בגין הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה, בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- 3(ה3)(1ב) לפקודה ועוד תנאים המפורטים בטופס.

מהו טופס 161?

המטרה של טופס 161 היא לשמש כהודעת מעביד על פרישה מעבודה של עובד. את הטופס צריך למלא המעביד בשל כל עובד שכיר שפרש מעבודה, כולל במקרה של הפסקת עבודה עקב חלילה מוות, אם משולמים לעובד פיצויים, קצבה או תגמולים בגין פרישתו או אם הופרשו עבורו סכומים לצבירת זכויות בפיצויים, קצבה או תגמולים בגין עבודתו.

מהו גיל הפרישה ואיך מתאימים אותו להוראות החוק?

על פי תיקון לסעיף 9א לפקודת מס הכנסה, החל מיום 1.4.04, הותאם גיל הפרישה לפי חוק גיל הפרישה התשס"ד: 67 לגברים ו-64 לנשים או פחות, בהתאם להנחיות הספציפיות. מנגד, קיימים מקרים של פרישה עקב נכות – לפי סעיף 9א לפקודה, יחיד הפורש עקב נכות צמיתה בשיעור של 75% לפחות נחשב כמי שהגיע לגיל פרישה. במקרים אלו יש לצרף אישור מוועדה רפואית מוסמכת כמו משרד הבריאות, המוסד לביטוח לאומי או משרד הביטחון. בנוסף, 

איך מוגדרים המעסיק והעובד בטופס?

מעסיק מוגדר בתור האדם או הישות האחראים לתשלום שכר או שכר לעובד חודשי או יומי, בין אם באופן קבוע או זמני. לשם השוואה, ה"עובד" הוא אדם בשכר שיש לדווח עליו לפי תקנות הלנת שכר. לשם השוואה, קרובי משפחה, כהגדרתם בסעיף 76 לפקודת מס הכנסה, כוללים:

  1. בן זוג, אח, הורה, סבא וסבתא, ילד, ילד חורג ובני זוגם בהתאמה
  2. אדם ובא כוח שלו
  3. שותפים בשותפות

מהם התאריכים שלפיהם ממלאים את הטופס?

על גבי הטופס מופיע תאריך תחילת העסקה. לעובדים עם עבודה לסירוגין, יש לציין את תאריך העבודה המוקדם ביותר ואת תקופות העבודה. בנוסף, יש לזכור את ההגדרה של תאריך פרישה כיום העבודה האחרון. במקרה של הפסקת עבודה עקב פטירה יש לציין את תאריך הפטירה.

איך מחשבים תקופת העסקה על גבי הטופס?

יש לציין את סך ימי העבודה אצל המעסיק, מתאריך ההתחלה ועד למועד הפרישה (כולל מועד הפרישה), למעט ימי חופשה ללא תשלום. לאחר מכן מחלקים את מספר הימים ב-365 כדי לחשב את תקופת ההעסקה בשנים ובשברי שנים. יש לכתוב שנים מלאות משמאל לנקודה העשרונית ושנים מלאות מימין. עם זאת, במקרים של פרישה עקב מוות אין צורך למלא סעיף זה.

כיצד מגדירים את השכר?

שכר מוגדר בטופס 161 כמו בתקנה 1 לתקנות קופות הגמל. המשמעות היא שבין היתר, השכר מתייחס להכנסת עבודה, למעט תשלומים המשולמים לכיסוי הוצאות עובד ושווי שימוש ברכב שסופק על ידי החברה. לעובדים יומיים, ה"שכר החודשי" מחושב על ידי חלוקת השכר הכולל ששולם במהלך שנת המס במספר חודשי העבודה באותה שנה. כמו כן, יש לצרף שלושה תלושי שכר אחרונים לאימות. הפקיד רשאי לבקש תלושי שכר נוספים.

תקופות עבודה לא רצופות, שינויים בשיעור העבודה והפחתות שכר

צריך לדווח בטופס 161 על שינויים משמעותיים שהתרחשו במהלך העבודה, כגון חופשות ממושכות ללא תשלום, שינויים בשיעורי המשרה (עבודה חלקית) והפחתות שכר שאינן מלוות בשינויים בשיעורי העבודה. בנוסף, יש לדווח בנפרד על כל תקופה בין חופשות ללא תשלום. אם מדובר בשינויים בתעריף העבודה יש לציין תקופות עבודה בנפרד לפי סיווג התפקיד בו הועסק העובד בכל תקופה. כך גם לגבי הפחתות שכר: צריך לציין בנפרד את התקופה מיום הפחתת השכר.

איזה תשלומים וזכויות ממלאים על גבי הטופס?

יש לרשום את כל התשלומים והזכויות המגיעים לעובד בעת פרישה, בין אם שולמו בעת הפרישה ובין אם ישולמו במועד מאוחר יותר. כדאי לכלול זכויות שנצברו של העובד בקופות גמל שונות וכן כל זכויות שמורות לפנסיה תקציבית עתידית המשולמת על ידי המעסיק. בתוך כך, מאוד חשוב לציין את השם המלא של האדם או הישות האחראים לביצוע תשלומי פרישה, כגון המעסיק, קופת הגמל או קופת הביטוח.

הבדלים בין סוגי תשלומים שמגיעים לעובדים

יש לציין האם התשלום הוא תשלום בפועל או זכות צבורה, במזומן או כזכות עתידית לפנסיה תקציבית. עוד צריך לכתוב את מספר הקוד המייצג את סוג התשלום על סמך טבלת הסיווג שמצורפת לטופס 161 או נמצאת אצל בעלי מקצוע. אם חל יותר מסוג תשלום אחד, יש לרשום כל תשלום בנפרד. בנוסף, יש לצרף נספחים רלוונטיים במידה והם נדרשים. אלו לדוגמא הבדלים בין מענקים בולטים שאליהם אפשר להתייחס בטופס:

  • מענק רגיל (פיצויי פרישה או פטירה, לרבות פדיון ימי מחלה, הסתגלות חודשי לאחר הפרישה ופיצוי על אי הודעה על פרישה, למעט פדיון חופשה)
  • מענק שנים עודפות (עבור יותר מ-35 שנות עבודה)
  • מענק כוחות הביטחון (לפי סעיף 18 לחוק שירות הקבע בצה"ל או סעיף 22 לחוק שירות המדינה (פנסיה)
  • מענק שאירים
  • קצבה מקיפה, קצבה מקרן ביטוח או פנסיה תקציבית
  • פנסיה תקציבית עתידית
  • קצבת שאירים
  • קצבת יסוד/תגמולים של עמית שכיר

מהי תקופת התשלום או תקופת הזכויות הצבורה?

מידע זה חיוני לחישוב פטור לפיצויים או קצבה לפי "נוסחת השילוב". יש לציין בקפידה ועבור כל תשלום או זכות לתשלום, את התקופה בה הוא נוגע. כאשר סוג המשלם הוא "7" (קופה לקצבת יסוד/קופה לתגמולים של עמית שכיר) וסוג התשלום הוא "34" (קצבת יסוד/תגמולים של עמית שכיר), אין צורך למלא שדה זה.

איך ממחשבים את הסכום ששולם או נצבר ליום הפרישה?

יש לרשום על גבי הטופס את הסכום ששולם או שנצבר. מעבר לכך, צריך להזין את סכום הקצבה החודשית ברוטו עבור תשלומים רגילים מסוג קצבה. עבור פיצויי קופות ביטוח יש לתעד את סך הסכום הצבור של העובד, כולל רווחים, לפי כללי אגף שוק ההון. המרת פוליסת ביטוח נחשבת גם כפיצוי קופת ביטוח.

רישום מספר חשבון או פוליסה

אם יש מספר סוגי חשבונות בקופה רושמת אחת, יש למלא שורה נפרדת לכל אחד. עבור מספר פוליסות מאותו סוג, צריך לציין את מספר הפוליסה המוביל. בסעיף הרלוונטי בטופס צריך לציין לדוגמא את טופס התשלום, כגון מזומן, המרת פוליסה, קיזוז חובות או שווה ערך. לתשלומים במזומן יש לצרף נספח המפרט את הנכס שניתן ושווי השוק שלו במועד מסירתו לעובד. אין צורך במידע עבור קופה לקצבת יסוד/קופה לתגמולים של עמית שכיר.

מהי צורת התשלום שבה המעסיק מחויב?

מעסיקים יכולים לחשב ולשלם את המענק הפטור, או להורות משלם נוסף לשלם, רק אם העובד ממלא את טופס 161א' במלואו, כולל חתימה על ההצהרה. במקרה של מענק מוות, על השאירים למלא טופס 161ב. אם העובד אינו עומד בדרישות או חותם על ההצהרה, על המעביד לנכות מס במקור מהמענק לפי תקנות הלנת שכר, אלא אם הורה פקיד השומה אחרת.

מהו השכר הקובע לטופס 161?

השכר הקובע הוא שכרו האחרון של העובד כמצוין בחלק ו' של טופס 161. במקרה של שינויי שכר עקב התאמות או הפחתות בשיעור העבודה, משקללים את המשכורות המשולמות בתום כל תקופה עד לתקרה שנקבעה בסעיף 9(7א) לפקודה. גם הסכומים בקופת הפיצויים או הקצבאות ייחשבו כבונוס בתשלום אלא אם העובד יבחר להשאירם לפיצויים או לקצבה עתידית.

מהו סכום מענק הפטור?

סכום המענק הפטור, לפי סעיף 9(7א) לפקודה, הוא השכר הקובע כפול מספר שנות העבודה, או כפול סכום זה במקרה של מענק מוות. אם יש יותר ממשלם אחד, יש להפנות את העובד לתיאום מס. בכל מקרה, על המעסיקים למסור עותק מהטופס המלא לעובד הפורש או במקרה של פרישה עקב מוות, לשאירים או לנציגם החוקי.

נעזרנו במידע זה

שאלות ותשובות נפוצות

יש להזין את סכום הקצבה החודשית ברוטו.

את סך הסכום הצבור לזכות העובד, כולל רווחים, לפי כללי אגף שוק ההון.

שכרו האחרון של העובד, כמצוין בחלק ו' בטופס 161.

 השכר הקובע הוא השכר האחרון של העובד, אבל כפול מספר שנות העבודה. 

על המעסיק למסור עותק מהטופס המלא לעובד הפורש או במקרה של פרישה עקב פטירה לשאירים או לנציגם החוקי.

שתף את המאמר עם חברים
מה היה לנו עד עכשיו?

כתבות נוספות בנושא החזרי מס

טופס 857

טופס 857 משמש כאישור שנתי על ניכוי מס הכנסה מתשלומים המחייבים ניכוי מס במקור. את הטופס ממלאים ומוסרים למקבל התשלום

קרא עוד »
טופס 867

טופס 867 משמש כדי לדווח על רווחים והפסדים מפקדונות, ניירות ערך (כולל ריביות) ודיבידנדים ואת המס שנוכה מהחשבון באותה שנת

קרא עוד »
טופס 1214

טופס 1214 הוא דוח מס שנתי לחברות. חברות, מלכ"רים ובעלי שליטה שחייבים בהגשת הדוח לשנת 2022 צריכים לעשות את זה

קרא עוד »
טופס 2513

טופס 2513 משמש כהצהרה על תשלום לתושב חוץ ובקשה להקטנת ניכוי מס במקור, לפי הסעיפים 161-170 לפקודת מס הכנסה. לעומת

קרא עוד »
טופס 150

טופס 150 מהווה הצהרה על החזקה בחבר בני אדם תושב חוץ המוחזק במישרין או בעקיפין. מגישים אותו כנספח לדוח השנתי

קרא עוד »
טופס 114

טופס 114 משמש להצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ ובקשה להקטנת ניכוי מס במקור. את הטופס מגישים לפי הסעיפים 161-170 לפקודת

קרא עוד »
טופס 102

טופס 102 הוא שמם של שני טפסי דיווח חודשיים שעל המעביד למלא: טופס דיווח למס הכנסה שמיועד לדיווח על סך

קרא עוד »
×

עצור🖐️ קבל החזר מס מהמדינה!

המדינה חייבת 3.6 מיליארד ₪ שנגבו במיסים עודפים!

חברת WinTax בעלת רישיון, מציעה בדיקת זכאות להחזר מס לשכירים אונליין [ללא עלות] 

ל-8 מכל 10 אזרחים מגיע החזר מס בגובה 8,000 ש"ח בממוצע ישירות אל חשבון הבנק!

בדקו זכאות ב-30 שניות ⭣

{{erroPhone}} {{error}}
אחורה
המשך
אחורה
שליחה