במדינת ישראל כל אדם שעובד בתור שכיר, כמו אנשים שעובדים בתור עצמאיים, משלם מס הכנסה מידי חודש. רוב השכירים אומנם בכלל לא עוצרים לחשוב על העניין הזה, כי הם רגילים שמס ההכנסה מנוכה להם ישירות מתלוש המשכורת כך שהם אינם מודעים לעניין. חשוב להבין שמס הכנסה משולם במהלך חודשי השנה אך מתקזזים עליו פעם בשנה מול הגורם המתאים, מה שמוביל לכך שבמקרים רבים נוצרים פערים בין מה שהרווחנו ובין מה ששילמו. במקרה של הפסקת עבודה חשוב ביותר לברר על החזרי מס בגין הפסקות בעבודה.
אם נבדוק את המקרים שבהם נוצר פער אנחנו נראה שאחת מהדוגמאות הקלאסיות לכך היא מקרה של הפסקת עבודה. לדוגמא, נניח שהייתם שכירים במקום מסוים, הרווחתם סכום מסוים של כסף בכל חודש ובהתאם לכך שילמתם את מס ההכנסה. עם זאת, בשלב מסוים הופסקה העבודה שלכם ועבדתם לעבוד בתור שכירים במקום אחר.
עצור🖐️ קבל החזר מס מהמדינה!
המדינה חייבת 3.6 מיליארד ₪ שנגבו במיסים עודפים!
חברת WinTax בעלת רישיון, מציעה בדיקת זכאות להחזר מס לשכירים אונליין [ללא עלות]
ל-8 מכל 10 אזרחים מגיע החזר מס בגובה 8,000 ש"ח בממוצע ישירות אל חשבון הבנק!
בדקו זכאות ב-30 שניות ⭣
בדקו זכאות ב- 30 שניות ⭣
במקרה כזה סביר בהחלט שנוצר פער כלשהו בין השכר שבעבר הרווחתם ובין השכר שהיום אתם מרווחים, אך אתם עדיין משלמים כל שנה מיסים בהתאם לשכר הקודם. לכן במקרים כאלה יהיה צורך לעשות בירורים בסוף השנה מול מס הכנסה ובהחלט יכול להיות שיסתבר שמגיעים לכם החזרי מס כאלה ואחרים.
החזרי מס בגין הפסקות בעבודה של כמה חודשים
עוד מקרה קלאסי שבו אנשים שכירים זכאים לקבל בדרך כלל החזרי מס, הוא המקרה שבו הפסקנו לעבוד במקום מסוים ועברו כמה חודשים עד שהתחלנו לעבוד במקום אחר. במצב כזה למעשה בהחלט יכול להיות שחיינו בין החודשים הללו מפיצויים או מדמי אבטלה – מה שאומר שהרווחנו כמעט תמיד פחות לעומת המשכורת הרגילה והקבועה שהייתה לנו לפני הפיטורים.
לכן גם על החודשים הללו נקבל בסוף השנה, וכאשר החשבונות יתבצעו, את החזרי המס המגיעים לנו.
החזרי מס עקב חופשה ללא תשלום
דוגמא נוספת של מצב שבו ניתן לקבל בדרך כלל החזרי מס, היא כאשר העובד יוצא לחופשה ללא תשלום של יותר מחודש. הדוגמא הקלאסית ביותר במקרים כאלה הן כמובן נשים שזה עתה ילדו ומחליטות בתום חופשת הלידה להאריך את החופשה לעוד כמה חודשים. למעשה בחודשים הללו הן מעריכות את חופשת הלידה על חשבונן, כלומר, הן אומנם לא מאבדות את מקום עבודתן, אך במהלך החודשים הנוספים הן לא מקבלות משכורת קבועה.
מכאן נובע שגם אין שום סיבה שהן תשלמנה את אותו מס אם הן לא מרוויחות את אותה המשכורת. דוגמא נוספת למקרה של חופשה ללא תשלום שאחריה ניתן יהיה לקבל החזרי מס היא כאשר מורה יוצא לשנת שבתון. הוא משלם את אותם המיסים אך בפועל הוא מרוויח פחות לעומת שנת עבודה רגילה ולכן יש מקום לקבל החזרים על העניין.
החזרי מס – כתוצאה ממחלה
לצערנו הרב לא אחת קורה שאדם חולה במהלך חייו ולא תמיד מדובר על מחלות פשוטות שחולפות תוך יום-יומיים. במקרה שבו העובד כבר ניצל את כל ימי המחלה שהיו לו בהתאם לחוק, או בהתאם לחוזה העבודה שעליו חתם בזמנו, נוצר מצב מורכב.
אותו עובד שחלה למעשה יושב בביתו, לא מרוויח כסף כי הוא אינו הולך לעבודה וכי הוא כבר ניצל את כל ימי המחלה שלו, אך משלם את אותם המיסים שתמיד היה משלם, ללא כל קשר למציאות הכלכלית שלו. למעשה במצב כזה נוצר פער בין הרווחים של אותו עובד שכיר שחלה ובין המיסים שהוא משלם ולכן גם בתור שנה כזאת ניתן יהיה לקבל החזרי מס בגובה מסוים.
מה צריך לעשות בפועל כדי לקבל את החזרי המס המגיעים לנו?
כל מה שקשור למיסים תמיד היה נראה לכם מסובך? אין לכם מושג מאיפה להתחיל את ההתמודדות העם העניין הזה ואתם רוצים לקצר תהליכים כמה שרק אפשר? אם כך, כמובן שאפשר להבין אתכם. אכן ההתנהלות מול רשויות המיסים אינה פשוטה אך מצד שני, היום יש מידע רב בנושא אונליין כך שאתם לא באמת צריכים לעשות הכול לבד.
הצעד הראשון צריך להיות פניה אל פקיד השומה באזור שבו אתם גרים לצורך הגשת בקשה לקבלה של החזרי מס. אל הבקשה הזאת אתם חייבים, כמובן, לצרף גם את טופס 106 אשר יכיל את כל המידע הרלוונטי אודות מקומות העבודה הקודמים שלכם בשנים האחרונות.
האם עדיף לעשות את זה לבד או בעזרת אנשי מקצוע מומחים?
אם ניסיתם להגיש את בקשת החזרי המס בכוחות עצמכם אך בסופו של דבר זה נראה לכם מורכב ואתם לא מצליחים לקדם את העניינים, כדאי שתדעו: יש גם מי שיוכל לעזור לכם. לדוגמא, רואי חשבון שעוסקים בתחום יוכלו לסייע לכם או חברות פרטיות שזו ההתמחות שלהם.
מה שבטוח זה שעליכם להכין את עצמכם לתהליך שאינו פשוט כי בסופו של דבר ברוב המקרים ההתנהלות של רשויות המיסים יחסית איטית. מצד שני, שווה לכם להתעקש ולהגיש את כל המסמכים הנדרשים כי החזרי המס שלכם יכולים לעמוד על אלפי שקלים בשנה, אז למה שתוותרו על כך?
במידה והייתם בחופשה ללא תשלום (או בשמה המקוצר – חל"ת) של חודש או יותר, תוכלו לבקש מרשות המיסים לקבל החזרי מס. הסיבה לכך היא שבאותו זמן שהייתם בחל"ת שילמתם מס בשיעור רגיל גם אם בפועל לא עבדתם, ועל כך מגיע לכם החזר.
אם בעקבות מחלה ממושכת נאלצתם לשבת בבית ולא להגיע לעבודה, לאחר שניצלתם את כל ימי המחלה שהיו ברשותכם, פירוש הדבר הוא ששילמתם מס בשיעור רגיל גם על התקופה שבה לא עבדתם. עבור תקופה זו שבה לא עבדתם כלל, מגיעים לכם החזרי מס.
חשוב לזכור שהחזרי המס לא ניתנים לכם באופן אוטומטי, אלא יש להגיש בקשה מיוחדת לרשויות המס על מנת לקבל אותם. מי שבוחן את זכאותכם לקבלת ההחזרים זהו פקיד השומה במס הכנסה, ואם נמצאתם זכאים להחזרי המס תקבלו את הכסף ישירות אל חשבון הבנק שלכם.
אם אתם מכירים היטב את רשויות המס ואת ההתנהלות מולם, ניתן לבצע את התהליך גם באופן עצמאי. מרבית האנשים מעדיפים שלא לקחת את הסיכון ולהיעזר באיש מקצוע, שמכיר את המערכת לעומקה ויוכל לייעל את ההליך ולקצר את זמני ההמתנה.