אז משרד האוצר עשה סיבוב על קרנות ההשתלמות, רצה להטיל עליהן מיסוי – ובסוף ויתר. אבל זה לא אומר שלא נרגיש את השפעת הצעדים הכלכליים של המדינה בכיס שלנו. במקום לגעת בקרנות, משרד האוצר וממשלת ישראל הטילו כמה צעדים כלכליים אחרים כדי להתמודד עם האתגרים הגדולים שנמצאים על הפרק, כמו הגירעון התקציבי וההוצאות הגבוהות של המלחמה: ביטול הפטור ממס על סיגריות בדיוטי פרי, הטלת מס פחמן, ייקור אגרות הרכב וייתכן שגם יהיו העלאות בענף הנדל"ן.
- העלאת המע"מ – התחלה מעודנת לגזירה עוצמתית – המע"מ יעלה באחוז אחד – מ-17% ל-18%. נשמע קטן? אולי, אבל בפועל זה אומר עלייה בכל הקניות והשירותים שאנחנו צורכים. כשאתם קונים מוצרי צריכה יומיומיים, מחירי הסופרמרקטים או שירותים כמו תיקוני רכב או חשבונות בבית – ההפרש הזה מורגש. המע"מ הוא מס שאנחנו משלמים על כל מוצר או שירות שנמכר בישראל, וההחלטה להעלותו היא ניסיון של המדינה להכניס יותר הכנסות לתקציב ולכסות חלק מהגירעון.
- העלאת מס הבריאות – גם הבריאות תעלה לנו יותר – בנוסף למע"מ, גם מס הבריאות יעלה בשיעור של 0.15%. כאן הכוונה היא לחזק את מערכת הבריאות, במיוחד בתחום בריאות הנפש, שנמצא בתקופה האחרונה תחת עומס גדול מאוד.אמנם זו לא העלאה משמעותית לכל אחד מאיתנו, אבל עלייה קטנה כזו מרגישה כמו עוד אבן על הגב, במיוחד כשאנחנו משלמים על שירותי בריאות בצורה כזו או אחרת כמעט כל חודש.
- מחירי הסיגריות והמוצרים הנלווים בטבק – תוספת על העשן – למי שאוהב את הסיגריות שלו – מהיום הן יעלו לכם יותר. המדינה הטילה תוספת של 2 שקלים על כל חפיסת סיגריות, ומס נוסף על הטבק – 13 אגורות נוספות לכל גרם.המדינה החליטה גם להעלות את המיסוי על סיגריות אלקטרוניות. כך שהאוהבים את התחום יצטרכו להוציא עוד קצת על ההרגל הזה. הכוונה כאן היא לצמצם את הצריכה של מוצרים מזיקים, כשבנוסף המדינה מכניסה כסף נוסף דרך מיסים אלה.
- תרומת יום הבראה – תרומה ישירה מהכיס לעזרה במימון המלחמה – במסגרת הגזירות, המדינה קבעה שכל עובד יידרש לתרום יום הבראה אחד – תרומה שנעה בין 418 ל-470 שקלים. בנוסף, הוחלט שלא להצמיד את דמי ההבראה למדד, מה שאומר שהסכום יישאר קבוע ולא יעלה עם עליות המחירים במשק. זה אולי לא נשמע כמו סכום גדול, אבל לאנשים שההבראה היא דרך להתאוורר קצת כל שנה, זה מרגיש כוויתור נוסף שלא קל לקחת.
- הקפאת השכר הממוצע לחישוב תשלומי הביטוח הלאומי – הקפאת השכר הממוצע משפיעה על חישוב תשלומי הביטוח הלאומי, כשהמשמעות היא שיותר מבוטחים ישלמו תשלומים גבוהים יותר. לא כל אחד חושב על הביטוח הלאומי כשהוא סופר את ההכנסות וההוצאות שלו, אבל עלייה כזו עשויה להשפיע במיוחד על עצמאים ושכירים שמשתכרים קרוב לשכר הממוצע במשק.
- מס נסועה על רכבים חשמליים – מהשנה הבאה נשלם גם על החשמל – מדינת ישראל תטיל החל מ-2026 מס נסועה על רכבים חשמליים, בסכום של 15 שקלים לכל 100 ק"מ. המהלך הזה בא לפצות על אובדן ההכנסות ממס דלק, והוא מבקש מאיתנו "לשלם" על הנסיעה גם אם אנחנו נוהגים על חשמל ולא דלק. אז אם אתם על רכב חשמלי ומרגישים שאתם חוסכים הוצאות, קחו בחשבון שמהשנה הבאה תהיה לכך עלות נוספת.
- חיוב התקנת תדלוק אוטומטי – לא רק למי שאוהב להתרוצץ בין תחנות – גזירה נוספת שמשפיעה על בעלי רכבים היא החובה להתקין התקן תדלוק אוטומטי כדי לקבל החזר על הוצאות הדלק. זו הוצאה חד פעמית של התקנת התקן, אבל לכל מי שנוסע המון ומתדלק באופן קבוע – זה יכול להשפיע בטווח הארוך, בעיקר עבור עסקים קטנים ועצמאים שמשתמשים ברכב לצורכי עבודה.
- מס מיוחד על הבנקים – האם זה יגולגל עלינו? – המדינה חייבה את הבנקים לשלם מס מיוחד בסך 2.5 מיליארד שקלים לרשות המיסים. והנה כאן חשש אמיתי – אולי הבנקים יגוללו את העלות הזו על הלקוחות. אחרי הכול, לא מעט פעמים ראינו שכשמשהו עולה לבנקים, מי שמשלם את המחיר הם אנחנו, עם עלייה בעמלות ובשירותים. נצטרך לראות איך הם יתמודדו עם המצב, אבל זה לא מבשר טובות לאף לקוח.
גזרות כלכליות נוספות שבשולחן
מלבד הגזרות שכבר הוטלו, ישנן עוד הצעות שעוד לא אושרו אבל עשויות להיות רלוונטיות בעתיד:
אולי מגיע לך 10,500₪ בהחזר מס!
המדינה חייבת 3.6 מיליארד ₪ שנגבו במיסים עודפים!
חברת מחזירים בעלת רישיון, מציעה בדיקת זכאות להחזר מס לשכירים אונליין [ללא עלות]
ל-8 מכל 10 אזרחים מגיע החזר מס בגובה 10,500 ש"ח בממוצע ישירות אל חשבון הבנק!
בדקו זכאות ב-30 שניות ⭣
בדקו זכאות ב- 30 שניות ⭣
- ביטול הפטור ממס על סיגריות בדיוטי פרי: הצעה שנועדה להוריד את הפטור ממס על סיגריות שנמכרות בדיוטי פרי, שתופעל בהדרגה בשנים 2026 ו-2028.
- הטלת מס פחמן: החל מ-2025, שוקלים להטיל מס פחמן בגובה של 225 מיליון שקלים. מס זה עשוי להוביל לעלייה במחירי הגז ולהשפיע על משקי הבית והעסקים.
- ייקור אגרות הרכב: אפשרות להעלות את האגרות כחלק מהמאבק בזיהום האוויר. ייתכן שגם ייבוצעו העלאות בענף הנדל"ן, מהלך שיכול להקשות על שוכרים ורוכשים.
- חובת דיווח על השכרת דירות: לשם הבהירות והמעקב, נשקל לחייב כל משכיר לדווח לרשות המיסים על השכרת דירה – גם אם אין עליה חיוב במס.
בשורה התחתונה – מה עושים עם כל זה?
הצעדים שנקטה הממשלה באים לנסות ולאזן את התקציב ולהתמודד עם האתגרים הכלכליים של התקופה, אבל אנחנו – הציבור – מרגישים אותם בכיס כמעט בכל היבט של החיים. זה הזמן להיות מודעים יותר להוצאות ולבחון איך כל שינוי כזה משפיע על התקציב האישי.
איך מתכוננים כלכלית לכל הגזרות האלה?
בשורה התחתונה, 2024 ועיקר 2025 מסתמנת כשנה של "להדק את החגורה", אבל בחוכמה. נכון שקרנות ההשתלמות ניצלו, אבל במקומן הגיעו גזרות אחרות שמשפיעות על כולנו – מהמע"מ שעלה ועד למס בריאות גבוה יותר.
העיקר הוא לא להיכנס לפאניקה אלא לתכנן קדימה: לבדוק היטב את ההוצאות, לחפש דרכים לחסוך, ואולי הכי חשוב – להבין שזה המצב החדש ולהתאים את עצמנו אליו. כי בסוף, מי שיתכנן נכון יוכל להתמודד טוב יותר עם השינויים האלה, גם אם הם לא נעימים.